Zonnig meetmoment

Er zit weer een mooi en zonnig meetmoment op. Met twee goed gevulde dagen kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend. Ook onze eigen leden deden het niet onverdienstelijk. Anita Steenbergen-Stigter trapte het weekend af in het Z2 met twee mooie winstpunten. Minke van der Stok en Manita Kraan volgden beiden met winstpunten in het Z1. In het M1 werd de lijst aangevoerd door Britt Dekker, die met Igor twee sterke proeven en hoge scores neerzette. In het L2 behaalde Debra Kasbergen met 201 en 196 punten haar laatste winstpunt voor de overgang naar het M1. Ook Donna Fleur van Kats had een succesvol weekend, zij reed bij elkaar 3 winstpunten in de L2 pony’s. Ramon Hovers haalde op zaterdag met Hannelotte zijn laatste winstpunten in de L1 en maakte op zondag direct de overstap naar de L2. Voor Petra Reuten was er een hoge score van 197 punten in de B paarden. In deze klasse behaalde ook Nicole Baars een winstpunt. Op zondag werd de dag afgetrapt met de jongste aanwas van de HYR in de B pony’s. Zowel Fenna Pasman, Pien Vroege, Babette Boere, Annemarie Janssen, Laura Blom en Kim Treur behaalden allen meerdere winstpunten en goede scores. Bente van Holten maakte haar debuut in de L1 pony’s, met direct een hoge notering van 193 punten. Ook de klasse L1 paarden kende een debutante: Joëlle reed met haar jonge paard voor het eerst mee in het L1 en reed een mooie winstpunt. Het weekend werd afgesloten met de M1 en M2 paarden, waar Robina de Jong voor haar zwangerschapsverlof nog twee mooie winstpunten meepakte. Ook waren er winstpunten voor Marije Kasbergen, Hendrika Engelhard en Jocelle Vroege.
Wij willen alle vrijwilligers, juryleden en deelnemers bedanken voor het geslaagde en vooral gezellige weekend. 10 juli staat het volgende meetmoment op de agenda, inschrijven is al mogelijk via MijnKNHS.

Nieuwe springinstructrie is gevonden!

De zoektocht naar nieuwe springinstructie is een thuiswedstrijd geworden, want HYR-lid Marlies Oostendorp maakt voor ons een uitzondering om weer springlessen te gaan geven. Met haar kennis en ervaring kan zij de beginners het springen aanleren, de recreatieve ruiters afwisseling en plezier laten ervaren en met de gevorderden de puntjes op de i zetten.

Als 6-jarig meisje is Marlies (‘84) begonnen op de huurpony’s van de HYR. Na een jaar kwam haar eerste eigen pony en in haar ponytijd reed zij voornamelijk dressuur. Met pony Excellent kwam zij uit in het L-springen en Z2-dressuur, waarbij ze tevens EK-selecties en verschillende Rabobank-talententrainingen heeft gevolgd.

Maar haar vader fokte springpaarden, dus het eerste paard heeft zij nog opgeleid tot Z-springen én Z-dressuur. Maar vervolgens werden de merries voornamelijk in de springsport uitgebracht. Alles deed zij zelf, van het zadelmak maken tot het opleiden naar het ZZ-springen. Met de komst van de goedgekeurde hengst Power volgde er een internationaal springavontuur (1.40m). En verscheen Marlies elk weekend met 5 paarden in springring. In de tussentijd behaalde zij tevens haar ORUN-papieren en gaf zij veel instructie.

Inmiddels ligt deze sportcarrière achter haar en richt zij zich samen met haar vader op de fokkerij. Met als doel om net als haar vader internationale springpaarden te mogen fokken en haar eigen fokproducten hobbymatig op te leiden tot het Sport-predikaat Springen (Z).

Enthousiast reageerde zij toen wij haar benaderden om weer springles te gaan geven. En ze heeft er super veel zin in om haar kennis aan jullie over te dragen. Waarbij zij het het allerbelangrijkste vindt dat je er plezier in hebt en met een glimlach afstapt, ongeacht welk niveau of discipline waarin je actief bent.

Heb jij ook zin om mee te springen? Kom dan eens kijken op dinsdagavond van 18:30-20:30u of meld je via Minke aan voor een proefles (06-13037193).

Corona protocol – per 15 december 2020

Zoals aangekondigd door het kabinet, is Nederland op slot voor de komende vijf weken. Met ingang van 15 december 2020 zijn daarom onderstaande maatregelen van kracht op onze gehele accommodatie (bron: KNHS.nl):

 1. Paardrijden in de buitenrijbaan is toegestaan: voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen op 1,5 meter afstand.
 2. Er mogen geen groepslessen gegeven worden aan volwassenen. Ook niet in de buitenlucht. Privélessen zijn wel toegestaan. Groepslessen voor jeugd t/m 17 jaar zijn buiten.
 3. Vrij rijden in de binnenrijbaan is toegestaan (hiervoor hebben we toestemming van de gemeente). Ook hier geldt: maximaal 2 volwassenen in de rijbaan (géén les).
 4. Er worden geen wedstrijden verreden (vanaf 17 december geldt een uitzondering voor topsportcompetities). Jeugd t/m 17 jaar mag onderlinge wedstrijden rijden.
 5. Buitenritten zijn toegestaan. Voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van twee personen. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan.
 6. Kinderen en jeugd tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten blijven paardrijden, buitenritten maken en lessen in een buitenrijbaan.
 7. Na afloop van de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen.
 8. Paardensportactiviteiten (bijvoorbeeld voor trainingsdoeleinden, zoals oefenspringen, oefendressuur en meetmomenten) zijn niet toegestaan.
 9. Paardensportaccommodaties blijven open voor de noodzakelijke verzorging van de paarden. De paarden mogen gereden worden in de buitenrijbaan onder bovenstaande voorwaarden.
 10. Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen. Voor noodzakelijke ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het opzadelen of opstappen kan een uitzondering worden gemaakt.
 11. Sportkantines, horeca, kleedkamers en douches op sportaccommodaties zijn gesloten.
 12. Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes.
 13. Reisbewegingen moeten zo veel mogelijk worden beperkt.

BELANGRIJK:

Geef op online lesrooster aan wanneer je gaat rijden. Maximaal 1 dag van te voren aangeven op het lesrooster, dus niet eerder!

Dit geldt sowieso voor volwassenen. Jeugdleden mogen ook op het lesrooster aangeven wanneer ze komen rijden, maar dat is niet verplicht.

Tot slot:

Dit protocol is ingegaan op 15 december 2020 en duurt tot en met 19 januari 2021. Zodra er wijzigingen (en laten we hopen versoepeling) afgekondigd worden, zullen wij dit protocol aanpassen en jullie hiervan op de hoogte brengen.

Wij doen een dringend beroep op iedereen zich te houden aan alle voorwaarden die in dit protocol zijn opgesteld. Dit is echt van levensbelang voor jezelf én voor anderen.

 

Bestuur Paardensportvereniging de Hollandsche IJsselruiters

 

Corona protocol – per 14 oktober 2020

Het kabinet heeft weer extra maatregelen aangekondigd v.w.b. sportactiviteiten. Als sportvereniging zijn wij daarom weer genoodzaakt ons protocol aan te passen. Ook vanuit de KNHS zijn er duidelijke regels opgesteld. Met ingang van 14 oktober 2020 zijn onderstaande maatregelen van kracht op onze gehele accommodatie. Deze maatregelen blijven tenminste voor de komende 2 weken van kracht.

Algemeen:

 • Blijf thuis wanneer je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid en/of koorts.
 • Houd je aan de basis hygiëneregels: was vaak je handen, hoest/nies in elleboog, etc.
 • Behalve voor kinderen tot 17 jaar geldt voor iedereen de regel: Houd 5 meter afstand van elkaar (zowel binnen als buiten).
  • Wanneer dit voor normaal verloop van de sportbeoefening onmogelijk is, mag deze 1.5 meter maatregel tijdelijk worden losgelaten. Dit geldt ook voor begeleiding tijdens het op- en afzadelen.
 • Er vindt een gezondsheidscheck plaats voor aanvang van de les of wedstrijd door instructie of wedstrijdorganisatie.
 • Ruiters/amazones (en eventuele begeleiding) moeten de sportaccommodatie verlaten zodra zij klaar zijn met hun les en/of training.
 • Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen.
  • Privé- of verenigingslessen is 1 ouder per minderjarige deelnemer uit hetzelfde gezin toegestaan i.v.m. de veiligheid.
 • De kantine is tijdelijk gesloten.
 • Wedstrijden zijn tijdelijk afgelast.
 • Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen in de binnenruimtes van de paardensportaccommodaties. Tijdens het paardrijden hoeft het mondkapje niet gedragen te worden.

Tot slot:

Wij doen een dringend beroep op iedereen zich te houden aan alle voorwaarden die in dit protocol zijn opgesteld. Dit is echt van levensbelang voor jezelf én voor anderen.

Bestuur Paardensportvereniging de Hollandsche IJsselruiters

 

Download HYR Coronaprotocol Okt2020 – versie 14 oktober 2020

Leerzame clinic over paardenthermografie

UPDATE: Vanwege te weinig deelname zal deze clinic NIET doorgaan! (4-sep)

 

Op zaterdag 12 september a.s. organiseert de evenementencommissie een leerzame clinic over thermografie in combinatie met de paardenrug. Leer hoe paardenthermografie en gerichte training elkaar kunnen versterken. De clinic zal verzorgd worden door Merel Massop van Vital Horse. “Bijna de helft van van de gereden paarden heeft last van rugproblemen. Ondanks dit hoge aantal, rijden wij graag een rondje op de rug van onze trouwe viervoeter. Hartstikke belangrijk om de paardenrug goed te onderhouden dus!”, aldus Merel.

De dag start om 10:00 uur met een deel theorie over de rug van het paard en hoe deze met behulp van thermografie in beeld gebracht kan worden. Vervolgens zullen er thermografische foto’s van jouw paard of pony gemaakt worden. Deze foto’s worden door de deelnemers besproken waarbij je leert hoe je paarden visueel kunt beoordelen. De clinic eindigt rond 14:00 uur. De kosten voor deze clinic bedragen €57,50 p.p. Dit is inclusief lunch en onbeperkt koffie/thee/water. Bovendien zit hier boxhuur (plus stro en kuil) bij, zodat je paard/pony rustig op stal kan staan tijdens het theoriegedeelte.

Geef je snel op door te mailen naar evenementen@hyr.nl. Inschrijving is pas definitief na betaling van het volledige inschrijfgeld via NL02 RABO 0160 6757 66 (t.n.v. de Hollandsche IJsselruiters). Mocht je nog vragen hebben? Mail ons gerust!

Tot dan?!

Meetmomenten dressuur

Kom jij naar de HYR paardenkleedjesmarkt?

Op vrijdag 17 juli a.s. zal er bij de Hollandsche IJsselruiters een kleedjesmarkt georganiseerd worden. Oftewel, een tweedehands markt voor paardenspullen en alles wat met paarden te maken heeft. Denk aan paardenboeken, halsters, schabrakken, dekens, beenbeschermers, rijbroeken, laarzen, etc. De avond start om 18:00 uur en eindigt om 21:00. Er zijn leuke spelletjes te doen voor kinderen. Voor 5 euro krijg je een spelletjeskaart en kun je meedoen met allerlei leuke activiteiten. Enne… wist je dat je dan ALTIJD PRIJS hebt?! Verder zijn er heerlijke pannenkoeken, wafels en/of knakworst, dus je hoeft thuis niet te eten.

Je kunt je opgeven door te mailen naar info@hyr.nl. Wanneer je aanmelding is goedgekeurd, kun je op vrijdag 17 juli vanaf 17:30 uur je kleedje neerleggen en inrichten. Wanneer je geen spullen te verkopen hebt, kun je natuurlijk altijd langskomen om leuke spullen te scoren voor jouw pony of paard. Ook tijdens dit evenement houden we ons uiteraard aan de RIVM maatregelen m.b.t. corona.