Aanstaande zaterdag vindt er een springwedstrijd plaats voor huurponykinderen. Omdat het merendeel nog geen ervaring heeft met het rijden van een echt springparcours, staat hieronder een en ander hierover uitgelegd. Onderaan staat een link naar de definitieve startlijst.

Om 11.30 uur zal er gestart worden met het losrijden en losspringen van de pony’s. Vòòr die tijd ben je van harte welkom om te helpen met poetsen en invlechten van de pony’s.

LET OP: zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent om het parcours te verkennen. Het parcours zal worden verkend om 11.45 uur (voor 65 cm), om 13.00 uur (voor 30 cm én 50 cm). De Bixiegroep zal om 14.15 uur het parcours kunnen verkennen.

Wat is springen?
Makkelijk gezegd gaat het bij springen en een springwedstrijd erom dat je samen met je paard goed over de hindernis gaat zonder vallende balken en weigeringen. Springen kan je over één of meerdere hindernissen. Bij meerdere hindernissen wordt het een parcours genoemd.

En dan?!
Om te beginnen heb je een paard nodig, dat is veel relaxter dan er zelf overheen te moeten springen. Tijdens het springen ga je in de verlichte zit. Doordat je in de verlichte zit gaat ontlast je de rug waardoor het springen veel gemakkelijker gaat.

Wat is de verlichte zit?
Bij de verlichte zit is het belangrijk dat je op twee beugels steunt, je voeten niet optrekt en dat je hak je laagste punt is. Je houdt je knieën aangesloten aan je zadel en je billen blijven een heel klein beetje uit het zadel (je gaat dus niet ‘zwaar’ zitten). Eigenlijk sta je met je voeten in de beugels en blijft je bovenlichaam iets naar voren gebogen: een verlichte zit.

Parcours
Een parcours wordt opgebouwd uit verschillende hindernissen.
Voordat je een parcours gaat springen loop je het parcours uit. Hierbij is het belangrijk dat je let op de verschillende lijnen en de manier waarop je de hindernis aan kan rijden. Bijvoorbeeld: na hindernis 1 maak je een bocht naar rechts. Doordat je het parcours hebt gelopen weet je dus dat je na hindernis 1 al naar rechts moet gaan kijken, iets meer gewicht op je rechterkant moet hebben (niet te veel natuurlijk, anders val je ernaast!) en goed naar hindernis 2 moet kijken. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je een hindernis mist!

Tot zaterdag allemaal!!

DEFINITIEVE STARTLIJST 11 MAART